Current Affairs 11 July 2026

Article Summary & Highlights

करेंट अफेयर्स : 11 जुलाई 2026 आज का सुविचार खुद पर शक करके कुछ हासिल नहीं होगा। कठोर परिश्रम करो, यही एक दिन आपको वो खुशी देगा, जिसके लिए आप संघर्ष कर रहे हैं Multiple Choice Q & A 1. In which city w…

Current Affairs 11 July 2026

करेंट अफेयर्स : 11 जुलाई  2026

bestvletools


आज का सुविचार

खुद पर शक करके कुछ हासिल नहीं होगा। कठोर परिश्रम करो, यही एक दिन आपको वो खुशी देगा, जिसके लिए आप संघर्ष कर रहे हैं

Multiple Choice Q & A


1. In which city was the 3rd India-Australia Annual Summit held on  July 2026?

जुलाई 2026 को तीसरा भारत-ऑस्ट्रेलिया वार्षिक शिखर सम्मेलन किस शहर में आयोजित किया गया?

Answer: Melbourne, Australia / मेलबर्न, ऑस्ट्रेलिया

2. Which two countries adopted a Joint Declaration on Defence and Security Cooperation in July 2026?

जुलाई 2026 में किन दो देशों ने रक्षा एवं सुरक्षा सहयोग पर संयुक्त घोषणा को अपनाया?

Answer: India and Australia / भारत और ऑस्ट्रेलिया

3. What is the full form of PACTS, launched by India and Australia in July 2026?

जुलाई 2026 में भारत और ऑस्ट्रेलिया द्वारा शुरू किए गए PACTS का पूर्ण रूप क्या है?

Answer: Australia-India Partnership on Cyber, Critical Technologies and Supply Chains / ऑस्ट्रेलिया-भारत साइबर, महत्वपूर्ण प्रौद्योगिकी एवं आपूर्ति शृंखला साझेदारी

4. Which state launched its first Data Centre Policy 2026-29 in July 2026?

जुलाई 2026 में किस राज्य ने अपनी पहली डेटा सेंटर नीति 2026-29 लॉन्च की?

Answer: Gujarat / गुजरात

5. Which critically endangered bird species recorded a conservation success in Kutch after a chick crossed the critical 40-day stage under the Project Jump Start initiative?

'Project Jump Start' पहल के तहत कच्छ में किस गंभीर रूप से संकटग्रस्त पक्षी के चूजे ने 40 दिनों की महत्वपूर्ण अवस्था सफलतापूर्वक पार की?

Answer: Great Indian Bustard / ग्रेट इंडियन बस्टर्ड (सोनचिरैया/गोडावण)

6. Whom has the Maharashtra government appointed as the chairperson of the high-level committee constituted to study the provisions for implementing the Uniform Civil Code (UCC)?

महाराष्ट्र सरकार ने समान नागरिक संहिता (UCC) को लागू करने के प्रावधानों  के अध्ययन के लिए गठित उच्चस्तरीय समिति का अध्यक्ष किसे नियुक्त किया है?

Answer: Justice (Retd.) Ranjana Prakash Desai / न्यायमूर्ति (सेवानिवृत्त) रंजना प्रकाश देसाई

7. Which multinational pharmaceutical giant recently launched Awiqli, the world's first once-weekly basal insulin injection, in India?

किस बहुराष्ट्रीय फार्मास्युटिकल कंपनी ने हाल ही में भारत में सप्ताह में केवल एक बार लिया जाने वाला दुनिया का पहला बेसल इंसुलिन इंजेक्शन अवीकली (Awiqli) लॉन्च किया है?

Answer: Novo Nordisk / नोवो नॉर्डिस्क

8. According to the Ipsos 'What Worries the World' June 2026 report, what is India's rank among the world's most optimistic nations?

इप्सॉस (Ipsos) की 'व्हाट वरीज़ द वर्ल्ड' जून 2026 की रिपोर्ट के अनुसार, दुनिया के सबसे आशावादी देशों में भारत का कौन सा स्थान है?

Answer: Third / तीसरा

9. Where was the 7th meeting of the National CAMPA Governing Body held in July 2026?

जुलाई 2026 में राष्ट्रीय कैम्पा (CAMPA) के शासी निकाय की 7वीं बैठक कहाँ आयोजित की गई?

Answer: Coimbatore / कोयंबटूर

10. Which project of the Department of Telecommunications (DoT) was declared the global winner at the WSIS Prize 2026?

दूरसंचार विभाग (DoT) के किस प्रोजेक्ट को WSIS पुरस्कार 2026 में वैश्विक विजेता घोषित किया गया?

Answer: Samriddh Gram / समृद्ध ग्राम

11. Where was the 'Land Border District Superintendent of Police Conference-2026' recently held?

हाल ही में 'लैंड बॉर्डर डिस्ट्रिक्ट सुपरिटेंडेंट ऑफ़ पुलिस कॉन्फ्रेंस-2026' कहाँ आयोजित की गई ?

Answer: New Delhi / नई दिल्ली

12. Which state recently became India's sixth fully literate state in July 2026 under the 'ULLAS – New India Literacy Programme' and NEP 2020?

हाल ही में जुलाई 2026 में कौन सा राज्य 'ULLAS – न्यू इंडिया लिटरेसी प्रोग्राम' और NEP 2020 के तहत भारत का छठा पूर्ण साक्षर राज्य बना है?

Answer: Uttarakhand / उत्तराखंड

13. Which state government has recently launched the 'Chief Minister's Teacher Cashless Medical Scheme (Guru Dakshina)' for the families of teachers?

हाल ही में किस राज्य सरकार ने शिक्षक परिवारों के लिए 'मुख्यमंत्री शिक्षक कैशलेस चिकित्सा योजना (गुरु दक्षिणा )' शुरू की है?

Answer: Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश

14. Which state government has recently launched the Dakshayani Self-Entrepreneurship Assistance Scheme to empower women entrepreneurs?

महिला उद्यमियों को सशक्त बनाने के लिए हाल ही में किस राज्य सरकार ने दाक्षायणी स्व-उद्यमिता सहायता योजना  शुरू की है?

Answer: Kerala / केरल

15. According to the Time Out 'Happy Index' survey for the year 2026, which city has been declared India's happiest city?

टाइमआउट सर्वेक्षण वर्ष 2026 के 'हैप्पी इंडेक्स'  के अनुसार किस शहर को भारत का सबसे खुशहाल शहर घोषित किया गया है?

Answer: Jaipur / जयपुर


Static GK MCQ


16. Who acts as the ex-officio Chairperson of the National Board for Wildlife (NBWL) in India?

भारत में राष्ट्रीय वन्यजीव बोर्ड (NBWL) का पदेन अध्यक्ष कौन होता है?

Answer: Prime Minister / प्रधानमंत्री

17. The Bonda and Juang tribes, which belong to the Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs), are primarily native to which state?

विशेष रूप से कमजोर जनजातीय समूहों (PVTGs) से संबंधित बोंडा और जुआंग जनजातियां मुख्य रूप से किस राज्य की मूल निवासी हैं?

Answer: Odisha / ओडिशा

18. The strategically important 'Chabahar Port' is located in which country?

रणनीतिक रूप से महत्वपूर्ण 'चाबहार बंदरगाह' किस देश में स्थित है?

Answer: Iran / ईरान

19. In which state is the famous Sabarimala Temple situated?

प्रसिद्ध सबरीमाला मंदिर किस राज्य में स्थित है?

Answer: Kerala / केरल

20. In which country is the UNESCO World Heritage Site Prambanan Temple located?

यूनेस्को विश्व धरोहर स्थल प्रम्बानन मंदिर किस देश में स्थित है?

Answer: Indonesia / इंडोनेशिया

Need to Crop & Format Photos for VLE Work?

Use our 100% free online photo resizer tools for Aadhaar, PAN Card, and Passport photos.

Use Free Tools
Share with VLE Friends:

Best VLE Tools Desk

Dedicated editorial team providing exact dimensions, step-by-step guides, and online tools for Common Service Center (CSC) operators across India.