Join WhatsApp

Join Now

Join Telegram

Join Now

Current Affairs 16 June

By Himanshu Alka

Edited On: July 15, 2026

करेंट अफेयर्स : 16 जून 2026

bestvletools

आज का सुविचार

खुद को इतना मजबूत बनाओ कि किस्मत भी पूछे—बताओ, तुम्हारी मर्ज़ी क्या है?

Multiple Choice Q & A


1. The recently discussed ‘ATL Bridge’ agreement has been signed between India and which country?हाल ही में चर्चा में रहा ‘ATL ब्रिज’ (ATL Bridge) समझौता भारत और किस देश के बीच हुआ है?

Answer: France / फ्रांस

2. हाल ही में किस देश ने 16 वर्ष से कम उम्र के बच्चों के लिए सोशल मीडिया पर प्रतिबंध लगाने की घोषणा की है?Recently, which country announced a ban on social media for children under 16 years of age?

Answer: UK / यूनाइटेड किंगडम

3. On June 15, 2026, commercial flight operations commenced at which newly built international airport in Uttar Pradesh ?15 जून, 2026 को उत्तर प्रदेश के किस नवनिर्मित अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डे पर वाणिज्यिक उड़ान संचालन शुरू हुआ?

Answer: Noida International Airport (Jewar) / नोएडा अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डा (जेवर)

4. Which Indian pair won the gold medal in the Recurve Mixed Team event at the Antalya Archery World Cup?

अंताल्या तीरंदाजी विश्व कप की ‘रिकर्व मिश्रित टीम’ स्पर्धा में किस भारतीय जोड़ी ने स्वर्ण पदक जीता?

Ans : Dhiraj Bommadevara and Kumkum Mohad / धीरज बोम्मादेवरा और कुमकुम मोहद

5. What is the name of the traditional indigenous jacket introduced into the formal civil attire of officers under the newly unveiled ‘Army Uniforms-2026’ regulations? हाल ही में जारी ‘आर्मी यूनिफॉर्म्स-2026’ नियमावली के तहत सैन्य अधिकारियों के औपचारिक सिविल परिधान में किस पारंपरिक स्वदेशी जैकेट को शामिल किया गया है?

Answer: Bandi Jacket / बंदी जैकेट

6. Who became the leading wicket-taker in women’s T20 International cricket after registering a career-best bowling figure of 5/10 against Pakistan? पाकिस्तान के खिलाफ अपने करियर का सर्वश्रेष्ठ 5/10 प्रदर्शन करने के बाद महिला टी20 अंतर्राष्ट्रीय क्रिकेट में सर्वाधिक विकेट लेने वाली गेंदबाज कौन बन गई हैं?

Answer: Deepti Sharma / दीप्ति शर्मा

7. Jardalu Mango’, which was recently in discussion and received GI tag, is mainly related to which state of Indiaहाल ही में चर्चा में रहा GI टैग प्राप्त जर्दालू आम’ मुख्य रूप से भारत के किस राज्य से संबंधित है?

Ans – Bihar / बिहार

8. Which national park recently released its first scientific assessment report on the ‘Greater Hog Badger’?

हाल ही में किस राष्ट्रीय उद्यान ने ‘ग्रेटर हॉग बेजर’ (Greater Hog Badger) पर अपनी पहली वैज्ञानिक मूल्यांकन रिपोर्ट जारी की है?

Ans- Kaziranga National Park / काजीरंगा राष्ट्रीय उद्यान

9. Mukundra Hills Tiger Reserve (MHTR), recently in the news for the documentary ‘Enchanting Mukundra’, is located in which state?

हाल ही में इंचेंटिंग मुकुंदरा (Enchanting Mukundra) डॉक्यूमेंट्री को लेकर चर्चा में रहा मुकुंदरा हिल्स टाइगर रिजर्व (MHTR) किस राज्य में स्थित है?

Ans – Rajasthan / राजस्थान

10. Indrayani River, which was recently in the news due to pollution, is a tributary of which river?

हाल ही में प्रदूषण के कारण खबरों में रही इंद्रायणी नदी किस नदी की एक सहायक नदी है?

Ans – Bhima River / भीमा नदी

One Request?

I worked hard on this post to help the blogging community. It would help me a lot if you consider sharing it on social media networks. Because Sharing Is Caring.. ♥️

Sharing Is Caring...

Related Posts

Leave a Comment

Best VLETools

Best VLE Tools free online utilities, CSC/VLE tools, WordPress tutorials aur daily current affairs provide karta hai.

Let's Connect

Would you like to contact us?

officialsainiverse@gmail.com

© 2026 Best Vle Tools

Home
Latest Post
Current
Tools